Knjige koje će nam obilježiti ovo ljeto

Ova godina donijela nam je puno izazova i svi zaslužujemo odahnuti tijekom ovih ljetnih mjeseci. Kako bi uživanje u toplim danima bilo potpuno, zgrabite neko inspirativno i kvalitetno štivo i udobno se smjestite. Bilo da ste na plaži, u sjenovitom kutku terase ili vrta ili pak odmarate u miru svog doma, donosimo vam nekoliko izvrsnih naslova za nadahnuće, poticaj i inspiraciju.

 


MOJA GODINA S ELEANOR, Noelle Hanckock

Noelle Hanckok bila je prezaposlena njujorška blogerica. Pratila je živote slavnih i svakih je pola sata izbacivala po jedan članak. A onda je sve stalo. Zbog globalne je krize dobila neočekivani otkaz. Tražeći način kako krenuti dalje, Noelle se susrela s nadahnjujućim citatom: Učinite svakoga dana jednu stvar koja vas plaši. Bile su to riječi legendarne Eleanor Roosevelt, američke bivše prve dame, koja je i sama savladala brojne strahove kako bi od osjetljivog, plašljivog i neuglednog djeteta izrasla u snažnu i samosvjesnu ženu. Koristila je svoj položaj kako bi zagovarala napredak na različitim područjima, a njen je život već desetljećima nadahnuće mnogima.

MALA FILOZOFIJA PTICA, Elise Rousseau, Philippe J. Dubois

Zamislite da se jedno jutro probudite i ne čujete pjev ptica. Iako ih često uzimamo zdravo za gotovo, ptice nam mogu mnogo toga reći, samo ih moramo poslušati. Francuski ornitolog i pisac te profesorica književnosti i filozofije udružili su se i napisali ovu predivnu zbirku prirodoslovno-filozofskih eseja koji otkrivaju da život i ponašanje ptica zrcale ponašanje i život čovjeka. U ovim će vas esejima orao podučiti istinskoj hrabrosti, patka kako odabrati najbolju ljubavnu strategiju, lastavica kako prihvatiti smrt a da ujedno ne prestanete živjeti punim plućima. Neka vas ova fantastična stvorenja navedu da se zamislite nad sobom.


WABI-SABI, Beth Kempton

Baš kao i ljeto japanski koncept wabi-sabi podsjeća nas da usporimo, da u našim često ubrzanim životima zastanemo i istinski uživamo u ljepoti prolaznosti i nesavršenosti svijeta. Beth Kempton, ugledna je japanologinja za koju je arhitekt Daisuke Sanada i potomak poznate samurajske loze rekao da je “jedna od velikih autorica rođenih izvan Japana koja istinski razumije wabi-sabi“ te da preporučuje ovu knjigu svakome tko traži vrijeme i prostor u svom životu. I dok je wabi-sabi utkan u način na koji Japanci kroče svijetom, Kempton je za nas predivno prikazala što je i zašto je važan: wabi-sabi je intuitivan odgovor na ljepotu koja odražava pravu prirodu života; prihvaćanje i štovanje nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega; prepoznavanje darova jednostavnog, polaganog i prirodnog življenja.


IMATI HRABROSTI BITI SRETAN, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Uspješnica Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima toliko je očarala svjetsku, ali i hrvatsku publiku, da su se njezini autori odlučili ponovno pozabaviti idejama austrijskog psihologa Alfreda Adlera, jednog od najvažnijih psihologa u povijesti, koji je niz godina bio pomalo zaboravljen jer su mu razmišljanja bila ispred njegova vremena. Napisana u formi sokratskog dijaloga između filozofa i mladića, ova nas knjiga uči da, iako nam se to ponekad čini nemogućim,  trebamo imati hrabrosti biti sretni jer ćemo tako moći voljeti, iznova izabrati svoj život i steći pravu samodostatnost.


WALDEN ILI ŽIVOT U ŠUMI Henry David Thoreau

Ako ste se ikada ljeti našli u nekoj osamljenoj uvali uz šum mora, miris borova i toplinu sunca, sigurno ste se osjetili ispunjenima. Udaljeni od civilizacije, lišeni luksuza modernog doba, shvaćamo da je moguće biti duhovno ispunjen, budan i slobodan jedino ako živimo u skladu s prirodom. U želji da provede svojevrsni eksperiment, transcendentalist Henry David Thoreau povukao se 1845. u šumu kraj jezera Walden u Novoj Engleskoj gdje je nešto više od dvije godine živio u kolibi koju je sam izgradio. Njegovi eseji svojevrstan su manifest samoodrživosti, samodostatnosti, autonomiji, svjesnosti, ekologiji i svakodnevnom životu. Uvjerite se i sami zašto nosi titulu kultnog klasika.

TAO TE CHING, Lao Tzu

Ovaj klasik kineske književnosti nastao je prije 2500 godina i temeljno je djelo taoističke filozofije. U originalnom kineskom zapisu sastoji se od 81 pjesme. Podijeljene su u dvije cjeline: pjesme 1. – 37. posvećene su tumačenju pojma „tao“ ili „puta“, nemanifestiranog izvora svega stvorenoga, dok se pjesme 38. – 81. bave učenjem o „te“, vrlini. Marina Kralj Vidačak ovaj tekst proučava već dvadesetak godina. Zaslužna je za treći prijevod u izdanju Planetopije, duboko promišljen i osobno proživljen. Knjiga za sve one koji traže inspiraciju za dobar i skladan život.


IZGUBLJENE VEZE Johann Hari

Svjetska uspješnica i jedna od najprodavanijih knjiga prošlog mjeseca. Možda nije lako neobavezno ljetno štivo, ali je knjiga koju svakako želite pročitati. Novinar Johann Hari donosi priču o svojoj dugogodišnjoj borbi s depresijom. Ona ga je navela na put otkrivanja znanstvenih objašnjenja, ali i rješenja. Duboka nesreća i osjećaj usamljenosti ne ovise o razini serotonina, otkriva autor. One svoje korijene nalaze u dubljim, društvenim uzrocima. Gubitak povezanosti s drugim ljudima, sa smislenim radom i vrijednostima ili sigurnom budućnošću u kojoj ima nade, ozbiljne su zamke modernog svijeta u koje svi možemo upasti.

ČUDESNO DRVEĆE, Jen Green i Claire McElfatrick

Od dubokog korijenja do visoko razgranatih krošnji, ova čarobna knjiga povest će malene i velike na putovanje čudesnim svijetom drveća. Kako stabla komuniciraju i skrbe za svoju obitelj? Kako ih čuvati i sprijateljiti se s njima? Sve to i puno više saznat ćete u ovoj prekrasno i precizno ilustriranoj knjizi o divovima bez kojih naš život ne bi bio moguć.

 

Autorica: Tea Vrdoljak

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads